nutrisi (3)

 

PENCERNAAN MAKANAN

 

  1. dikenali sebagai pemecahan bahan kompleks secara fizikal dan kimia kepada molekul kecil dan ringkas.
  2. pemecahan fizikal bermula daripada mulut dengan pemotongan dan pengunyahan makanan dengan bantuan gigi.
  3. diteruskan dengan tindakan penggodakkan dinding berotot perut.proses ini membantu meningkatkan luas permukaan makanan untuk tindakan enzim.
  4. pemecahan kimia melibatkan tindakan enzim untuk menghidrolisiskan seperti:-   1. karbohidrat

                       2. protein

                       3. lipid

 

 

bahagian sistem dan organ berkaitan rembesan (pH)     enzim     tindakan enzim
(A)
Mulut
gigi


kelenjar air liur

lidah


     -


air liur (alkali)

      -


         -


  amilase
 
          -


pencernaan mekanikal dan pencampuran makanan dengan air liur.

kanji + air --------> maltosa
         amilase(hidrolisis)

penggulungan makanan menjadi satu bolus supaya senang ditelan.
(B)
Esofagus

      -

           -
peristalsis untuk menggerakkan makanan ke perut.
(C)
perut
- satu kantung berotot yang mencampurkan makanan dengan jus gastrik untuk menghasilkan bahan separa cair yang dipanggil kim

     Jus gastrik
    (berasid, pH 1.5-2.0)















       




        mukus


       asid hidroklorik(HCl)










           protease
        - pepsin(asid)



             Renin




            -

 

1. menghentikan tindakan  enzim.

2. menyediakan medium beralkali.

3. membunuh bakteria yang terdapat dalam makanan.

 

 

menghidrolisis protein:

protein + air ------> polipeptida

 

penukaran protein susu kaseinogen yang larut kepada kasein yang tidak larut.

 

perlindungan bagi dinding perut daripada asid dan enzim.

 

(D)
Duodenum
hati






pankreas


hempedu (disimpan dalam pundi hempedu) (alkali, pH 7.6-8.4)




Jus pankreas(alkali, pH 7.1-8.4)


       garam hempedu






        amilase


         tripsin



          lipase


pengemulsian lemak kepada titisan kecil untuk menambahkan luas permukaan untuk tindakan enzim.


hidrolisis kanji:
kanji +air ----->  maltosa

hidrolisis protein:
polipeptida + air -------> peptida

hidrolisis lipid:
lipid + air --------> asid lemak
(E)
Usus kecil
-ileum

   Jus usus
   (alkali)

        maltase

        sukrase


         laktase


         erepsin
penyiapan pencernaan:
maltosa + air -----> glukosa

sukrosa + air -----> glukosa + fruktosa

  laktosa + air -----> glukosa + galaktosa

   peptida + air -----> asid amino

 

akronim bagi  karbohidrat

M + A ----> G    (mak makan ayam jadi gemuk)

S + A -----> G + F 

L + A -----> G + G

 

 

 

PENCERNAAN SELULOSA DALAM RUMINAN DAN RODENSIA

RUMINAN:

urutan dalam ruminan:

mulut -----> esofagus -------> rumen -------> retikulum (muntah) ----> omasum -------> abomasum(perut sebenar) ------> usus kecil

contoh ruminan:

  • lembu
  • kambing
  • kerbau

sifat:

  • terdapat 4 ruang: 1. rumen(terbesar).

                             2. retikulum.

                             3. omasum.

                             4. abomasum( perut sebenar).

  • rumen dan retikulum mengandungi bakteriayang menghasilkan enzim selulase.
  • makanan dikunyah dipindahkan ke rumen untuk menghidrolisiskan selulosa kepada selulase.
  • di retikulum, makananmembentuk mamahan yang dimuntahkan semula ke dalam rongga mulut untuk dikunyah sekali lagi supaya menjadi kecil.
  • mamahan ditelan dan masuk ke dalam omasum di mana pemecahan berlaku melalui peristalsis.
  • di omasum, air diserap semula daripada mamahan.
  • makanan bergerak ke dalam abomasum di mana pencernaan protein berlaku dan akhirnya masuk ke dalam usus kecil untuk pencernaan terakhir dan penyerapan.


 

RODENSIA:

 

URUTAN:

MULUT -----> PERUT------> SEKUM --------> USUS KECIL ------> USUS BESAR -------> REKTUM ------> DUBUR                                                                                             

URUTAN DILAKUKAN 2X

 

contoh rodensia:

  • arnab
  • tikus

 

 

ciri:

  • di antara ileum dan kolon, terdapat satu kantung besar dipanggil sekum yang mempunyai satu hujung tertutup.
  • sekum mengandungi bakteria yang menghasilkan enzim selulase.
  • bagi memastikan binatang rodensia mendapat faedah yang maksimum daripada makanan yang dimakan, makan digerakkan sebanyak dua kali melalui salur alimentari.
  • pada waktu malam, tinja putih dan lembut bertekstur krim disingkirkan  dan dimakan semula bagi pencernaan dan penyerapan nutrien selanjutnya di dalam salur alimentari.
  • akhirnya, makanan yang tidak dapat dicernakan dikeluarkan sebagai ketulan tinja keras.


 

MASALAH BERKAITAN DENGAN PENCERNAAN MAKANAN:

  • kekuranganrembesan enzim spesifik.
  • ketakcernaan.
  • kehadiran batu hempedu.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

BAB 3: PERERAKAN BAHAN MERENTASI MEMBRAN PLASMA

BAB 2: STRUKTUR DAN ORGANISASI SEL

BAB 5 PEMBAHAGIAN SEL