nutrisi (3)
PENCERNAAN MAKANAN
- dikenali sebagai pemecahan bahan kompleks secara fizikal dan kimia kepada molekul kecil dan ringkas.
- pemecahan fizikal bermula daripada mulut dengan pemotongan dan pengunyahan makanan dengan bantuan gigi.
- diteruskan dengan tindakan penggodakkan dinding berotot perut.proses ini membantu meningkatkan luas permukaan makanan untuk tindakan enzim.
- pemecahan kimia melibatkan tindakan enzim untuk menghidrolisiskan seperti:- 1. karbohidrat
2. protein
3. lipid
bahagian sistem dan organ berkaitan | rembesan (pH) | enzim | tindakan enzim |
(A) Mulut gigi kelenjar air liur lidah | - air liur (alkali) - | - amilase - | pencernaan mekanikal dan pencampuran makanan dengan air liur. kanji + air --------> maltosa amilase(hidrolisis) penggulungan makanan menjadi satu bolus supaya senang ditelan. |
(B) Esofagus | - | - | peristalsis untuk menggerakkan makanan ke perut. |
(C) perut - satu kantung berotot yang mencampurkan makanan dengan jus gastrik untuk menghasilkan bahan separa cair yang dipanggil kim | Jus gastrik (berasid, pH 1.5-2.0) mukus | asid hidroklorik(HCl) protease - pepsin(asid) Renin - |
1. menghentikan tindakan enzim. 2. menyediakan medium beralkali. 3. membunuh bakteria yang terdapat dalam makanan.
menghidrolisis protein: protein + air ------> polipeptida
penukaran protein susu kaseinogen yang larut kepada kasein yang tidak larut.
perlindungan bagi dinding perut daripada asid dan enzim.
|
(D) Duodenum hati pankreas | hempedu (disimpan dalam pundi hempedu) (alkali, pH 7.6-8.4) Jus pankreas(alkali, pH 7.1-8.4) | garam hempedu amilase tripsin lipase | pengemulsian lemak kepada titisan kecil untuk menambahkan luas permukaan untuk tindakan enzim. hidrolisis kanji: kanji +air -----> maltosa hidrolisis protein: polipeptida + air -------> peptida hidrolisis lipid: lipid + air --------> asid lemak |
(E) Usus kecil -ileum | Jus usus (alkali) | maltase sukrase laktase erepsin | penyiapan pencernaan: maltosa + air -----> glukosa sukrosa + air -----> glukosa + fruktosa laktosa + air -----> glukosa + galaktosa peptida + air -----> asid amino |
akronim bagi karbohidrat
M + A ----> G (mak makan ayam jadi gemuk)
S + A -----> G + F
L + A -----> G + G
PENCERNAAN SELULOSA DALAM RUMINAN DAN RODENSIA
RUMINAN:
urutan dalam ruminan:
mulut -----> esofagus -------> rumen -------> retikulum (muntah) ----> omasum -------> abomasum(perut sebenar) ------> usus kecil
contoh ruminan:
- lembu
- kambing
- kerbau
sifat:
- terdapat 4 ruang: 1. rumen(terbesar).
2. retikulum.
3. omasum.
4. abomasum( perut sebenar).
- rumen dan retikulum mengandungi bakteriayang menghasilkan enzim selulase.
- makanan dikunyah dipindahkan ke rumen untuk menghidrolisiskan selulosa kepada selulase.
- di retikulum, makananmembentuk mamahan yang dimuntahkan semula ke dalam rongga mulut untuk dikunyah sekali lagi supaya menjadi kecil.
- mamahan ditelan dan masuk ke dalam omasum di mana pemecahan berlaku melalui peristalsis.
- di omasum, air diserap semula daripada mamahan.
- makanan bergerak ke dalam abomasum di mana pencernaan protein berlaku dan akhirnya masuk ke dalam usus kecil untuk pencernaan terakhir dan penyerapan.
RODENSIA:
URUTAN:
MULUT -----> PERUT------> SEKUM --------> USUS KECIL ------> USUS BESAR -------> REKTUM ------> DUBUR
URUTAN DILAKUKAN 2X
contoh rodensia:
- arnab
- tikus
ciri:
- di antara ileum dan kolon, terdapat satu kantung besar dipanggil sekum yang mempunyai satu hujung tertutup.
- sekum mengandungi bakteria yang menghasilkan enzim selulase.
- bagi memastikan binatang rodensia mendapat faedah yang maksimum daripada makanan yang dimakan, makan digerakkan sebanyak dua kali melalui salur alimentari.
- pada waktu malam, tinja putih dan lembut bertekstur krim disingkirkan dan dimakan semula bagi pencernaan dan penyerapan nutrien selanjutnya di dalam salur alimentari.
- akhirnya, makanan yang tidak dapat dicernakan dikeluarkan sebagai ketulan tinja keras.
MASALAH BERKAITAN DENGAN PENCERNAAN MAKANAN:
- kekuranganrembesan enzim spesifik.
- ketakcernaan.
- kehadiran batu hempedu.
terimakasihh.. it's really helpful...=D
ReplyDeletethx.... :)
ReplyDeleteMinta salin untuk nota ye.. Tq
ReplyDelete